torstai 1. maaliskuuta 2018

Hella Wuolijoki: Niskavuoren naiset



Hella Wuolijoki: Niskavuoren naiset, kirjoittaja toiminut salanimellä Juhani Tervapää, kirjoitettu 1933, ensiesitys 1936, filmattu useasti.

Niskavuoren naiset -näytelmän alussa Niskavuoren vanhan emännän Loviisan nimipäiväkahveja ryystetään, paikalla ovat rovasti, ruustinna, Nikulan poikamiesisäntä, Niskavuoren Aarnen vaimo Martta, joka on talon nuorempi emäntä ja jonka rahoilla on pönkitetty Niskavuorta. Keskustelussa päivitellään Lex Kalliota (joka oli siis antanut torppareille mahdollisuuden hankkia viljelysmaata omistukseensa), tästä on seurannut, että tilallisilla ei ole enää ilmaista työvoimaa, ei maattomia eikä torppareita. Marttilan emäntä moralisoi piikojen aviottomia lapsia.

Niskavuoren Anna-Liisan opiskelukaveri neiti Ilona Ahlgren Helsingin yliopistosta on valittu kansakouluopettajaksi. Hehkeä neito on haettu asemalta, professorin tytär on moderni, hän on tepastellut peräti housupuvussa.


Niskavuorella miehet puhuvat ja juovat konjakkia yhdessä opettajattaren kanssa. Ilona-opettaja mainitsee hypänneensä korkealta järveen ja uineensa. Naiskauneutta arvostava Aarne on ainoa, joka on hypännyt samalta kalliolta, ja lupaa uusia tekonsa. Muiden mukaan ainoa ongelma on hänen mahtuminen uimahousuihinsa. Miehet yltyvät tanssimaan, poikamies Nikulan isäntä tanssittaa Ilonaa, mutta sen jälkeen Aarne antautuu tanssin pyörteisiin. Miehet varoittavat Ilonaa laakson ämmien juoruiluista.

Niskavuorella naiset ovat vahvoja, vanha emäntä Loviisa hallitsee yhteisöä. Hänelle kerrotaan, että Alina-piika on pienin päin. Hänelle pidetään puhuttelu moraalittomasta, ja sitten  hän saa lähteä talosta. 

Kylän pahin juoruämmä Telefuuni-Santra paljastaa, osan tiedoista on urkkinut hänen siskonsa Serafiina, että  Ilonan pirtistä on tullut yön jälkeen suksen jäljet, jotka on suuntautunut apteekin kautta Niskavuorelle.

Martta murjottaa, mutta Loviisa ohjaa Marttaa malttiin, johon murjottaja ei lopulta pysty. Martta uhkailee lähtevänsä lasten ja rahojen kanssa. Loviisa on aiemmin kutsunut Ilonan kahville, ja ilmoittanut, että Niskavuoren perusta ei pikku myrskyistä järky. Ilona haastaa matriarkan, ja sanoi, että tämä kevätmyrsky tehoaa, sillä on uusi aika. Loviisa kertoo realiteetteja Ilonalle. Ilona on vakava vastus Loviisalle, koska hän on myös erittäin vahva nainen. Tässä törmäävät vanha aika ja konservatismi ja uuden ajan liberalismi. Loviisa jatkaa jauhamista, että naiset ovat tuoneet Niskavuoreen rahat, myös Martta. Hämeeessä ja Niskavuorella talo on tärkein. Vaikka Niskavuoren miehillä on ollut ja on syrjähyppyjä, niin Niskavuori pysyy aina kokonaisena. Aarne ja Simolan isäntä saapuvat. Loviisa yllyttää Simolan isäntää kosimaan Ilonaa, ja he lähtevät yhdessä. Aarne kiroaa isoäitiään.

Seuraavaksi ollaan Ilonan kammarissa, tai Aarne ja Ilona käyvät keskustelua. Ilona odottaa Aarnen vauvaa. Aarnen on taas lähdettävä yön selkään. Tämän jälkeen Martta tulee riehumaan Ilonan makuuhuoneseen muiden juoruakkojen kanssa. Aarne on lähtenyt käpälämäkeen. Martta saa aikaan kansakoulun johtokunnan kokouksen, joka on Ilonan lynkkaustilaisuus. Ilona vetoaa yksityisyyteen. Ainoa, joka tukee häntä, on Simolan isäntä, joka on valmis pelastamaan Ilonan. Ilona ei tartu pelastukseen, vaan haastaa vanhoillisen porukan. Rovasti messuaa, että "yhteiskunta ei voi sallia naisen harjoittavan kanssakäymistä miehen kanssa ilman laillista vihkimystä".  Ilona pysyy kannassaan, ja kaikkein yllättävintä on se, että hän saa myös Aarne-hissukan lähtemään kotoaan. Loviisa uhoaa pojalleen, että "älä tule haudalleni", joskin lieventää sitä tokaisemalla, että "tai tule sittenkin".

Hella Wuolijoen näytelmä on hyvin moderni. Naiset ovat hallitsevia. Vahvat - vanhoillinen Loviisa ja moderni Ilona - ottavat yhteen. Muut henkilöt jäävät varjoihin. Lopulta uudet aatteet lyövät kiilan hämäläiseen maahan ja saa aikaan säröjä, joiden avittamana Aarne irrottautuu. Ilona on järkevä ihminen ja nainen, Henkilökohtaisesti en pidä toisista naisista, tämä on pienen Jokke-lapsen näkökulma, mutta näytelmässä Loviisakin sanoo Martalle, että Aarnen käytös on osittain Martan aikaansaamaa. Martta murjottaa, valittaa, kitisee ja itkee. Hän on linnoittautunut asemansa taakse, ja jakaa moraalisia tuomioita ison maatalon sisätiloista.

*****
Hella Wuolijoki, suomalainen kulttuurivaikuttaja syntyi Virossa 22.7.1886. Ella Murrik avioitui vasemmistopolitikko Sulo Wuolijoen kanssa. Hella Wuolijoki kuoli vuonna 1954, hänen elämässään oli monta vaihetta, joihin kannattaa tutustua kirjallisuuden tai nopeammin ja pinnallisemmin netin kautta.

9 kommenttia:

  1. Wuolijoki on tosiaan kirjoittanut Niskavuori-näytelmiinsä aimo annoksen modernia murrosta, joka Hämeessä oli kauhistus. Ilonalla on tässä modernin naisen etulyöntiasema, ja kyllä minua säälitti tuo Martta, joka hoitaa talon ja lapset, sillä välin kun Aarne käy vieraissa ja kulkee metsillä ja luottamustoimissa pelastettuaan ensin rakkaan maatilansa Martan rahoilla. Ei ihme, että Martta katkeroituu. Vahvaa draamaahan tässä taidonnäytteessä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin sinähän bloggasit koko setistä, kaivan sen ja linkkaan.
      Petetyn osa on aina kamala, mutta lapsi kärsii aina näistä, enkä siksi anna Ilonalle ja Aarnelle mitään sympatiaa. Avioero on syytä ottaa ennen lakanaleikkejä ellei pysty himojaan hillitsemään.

      Poista
  2. Tämä on niin tuttu vanhoista Suomi-filmeistä, näen elokuvan henkilöt, kun luen bloggaustasi. Näytelmää en ole lukenut.

    Luin teini-ikäisenä kovin kiinnostuneena Hella Wuolijoen muistelmia koulu- ja opiskeluvuosista, ja nyt ihmetyttää, miksi niistä kiinnostuin. Taisin muutenkin lukea elämäkertoja, ja ehkä Hellan kirjat vain sattuivat silmiini kirjastossa. Joka tapauksessa kouluvuodet Tartossa ja opiskeluvuodet Helsingissä olivat kiintoisia. Myöhempiä muisteluksia en tainnut enää lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Pitäisikin katsoa elokuvat, olen nähnyt vain Niskavuoren Heta.

      Poista
  3. Sattuipas mukavasti että huomasin postauksesi tästä upeasta Wuolijoen kirjasta. Kävimme viime kesänä katsomassa Tampereella Pyynikin kesäteatterin näytelmän Niskavuoren nuori emäntä. Esitys oli todella upea. Innostuimme Niskavuoresta niin että tilasimme kaikki Niskavuori-dvd-elokuvat. Kovasti olemme niistä pitäneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi katsoa kaikki filmit, olen katsonut vain Niskavuoren Hetan.

      Poista
  4. mustavalkosen filmin nähny telkus, Ruattis.

    VastaaPoista
  5. Niskavuori hiippaa elämääni läheltä, katsoin nuorena naikkosena elokuvan tai parikin. Vähän se nauratti kunnes olin miniänä 30 vuosikymmentä, siinä pikkuhiljaa hymy hyytyi ja aivan kuin varkain olen varttunut Loviisan suuntaan, mutta aikaa ja tupakkia se vaati. Eli olen ehdoton Niskavuori fani, vahvat naiset ovat rautaa. Kirjankin luin joskus. Tätä oli ilo kerrata:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, ja ikävä kuulla.

      Monen asian olen ymmärtänyt itsekin vasta kun on itse kokenut.

      Poista